İçeriğe geç
Anasayfa » Get to know Tavla.xyz!

Get to know Tavla.xyz!

    Get to know Tavla.xyz!

    Etkinliğimiz ‘de Tavla.xyz ‘yi tanımamız için ilk olarak değerli blok üreticilerimize 3 soru soracağız, ardından topluluktan gelen soruları cevaplayacaklar.

    İlk soru ile başlıyorum…

    1- Bize kısaca Tavla.xyz projenizi anlatabilir misiniz?

    Blok Üreticisi Osrn Cevap :

    Tavla, Solar Blokzinciri ile entegre çevrimiçi çok oyunculu bir Tavla oyunu. Herkes gibi biz de SXP coininin değer kazanmasını istiyoruz. Bu da bir arz/talep dengesi. Talebin artması için $SXP coin kullanan projelerin artması gerektiğini uzun zamandır konuşuyoruz.

    Mtaylan ile beraber böyle bir proje hedefledik ve hem iyi vakit geçirebileceğiniz, hem de $SXP harcayıp kazanabileceğiniz iyi bir proje örneği ortaya çıkardığımıza inanıyoruz.

    Şimdi bir yandan oyunu geliştirmeye devam ediyoruz, bir yandan da oyunu daha geniş kitlelere tanıtıp kullanımını artırarak $SXP talebi yaratmayı hedefliyoruz. Bu ikincisinde topluluğun, yani sizlerin desteği önemli bir etken.

    • Tavla’yı desktop veya mobil tarayıcıda oynayabiliyorsunuz. Maça bir cihazda başlayıp, bir başkasında devam edebiliyorsunuz.
    • Maçlarda bir süre yok, dilediğiniz zaman duraklatıp uygun olduğunuz bir zamanda devam edebiliyorsunuz.
    • Oynamak için $SXP harcıyorsunuz. Oyun ücretlerinin tamamı maçın kazananına, turnuva cüzdanına ve yakım cüzdanına dağılıyor.


    Bu, kar amacı gütmeyen bir proje olarak kullanıma açıldı. Transferlerin şeffaf ve herkesin görebileceği şekilde Solar blokzincirine kayıt oluyor.


    Detaylar hakkında soru olursa bilgi vermeye devam ederim.

    Cevaplarınız için teşekkür ederiz, 2. Sorumuza geçiyorum 👍

    2- Neden Tavla oyununu seçtiniz?

    Blok Üreticisi Mtaylan Cevap:

    Tavla oyununun geçmişi çok eskilere dayanıyor.

    Arkeolojik araştırmalar sonucunda, Antik Mısır medeniyeti dönemine ait, tavla masasındaki sembollerle birebir örtüşen, oyun tabletleri bulunmuştur. Benzer biçimde Güneybatı Asya’da ve Mezopotamya civarında da çeşitli arkeolojik bulgulara rastlanmıştır.

    Antik Roma imparatorluğu döneminde tavla ve dama kurallarının iç içe geçtiği pul ile oynanan (Ludus duodecim scriptorum “12 Hatlı Oyun” gibi) bir takım oyun türlerinin olduğu bilinmektedir.

    Günümüzde oynanan modern tavla oyununa en çok benzer halinin, Bizans İmparatoru Zeno tarafından M.S. 5.yy da oynandığı biliniyor.

    Tavla, zaman içinde 12.yy ve 13.yy da Doğu Asya da (özellikle Çin), 15.yy’dan itibaren Osmanlı topraklarında, Avrupa’da (12.yy’dan başlayarak öncelikle Almanya, İsveç, Fransa, İspanya sonrasında 17.yy’dan itibaren Britanya, Yunanistan) ve 20.yy da Amerika Birleşik Devletlerinde popülerleşerek tüm dünyaya yayılmıştır.

    Rivayete göre, Hint İmparatoru, Pers İmparatoru Nevşiyan’a gizemli bir hediye gönderir. Hediye; içinde bir mektup bulunan, bir satranç takımıdır. Oyunun oynanışı ile ilgili bir açıklama yoktur, mektupta ise, Pers İmparatoruna adeta meydan okurcasına “Kim daha çok bilir, kim daha iyi düşünür, kim daha ileriyi görürse o kazanır. İşte hayat budur…” yazmaktadır.

    Pers İmparatoru, derhal çağın en bilgili vezirlerinden biri olan Baş vezir Buzur Mehir’i görevlendirip bu oyunu çözmesini ve buna karşılık olarak da yeni bir oyun icat etmesini emreder. Bunun üzerine Buzur Mehir bir müddet çalışarak satranç oyununun tüm taş hareketlerini çözer ve bu bilmeceye bir cevap niteliğinde olan tavla oyununu tasarlayarak imparatoruna sunar.

    Yine benzer bir mektupla Hint İmparatoruna gönderilen tavla oyununun mesajı ise şöyledir; “Evet, kim daha çok bilir, kim daha iyi düşünür, kim daha ileriyi görürse O kazanır; ancak biraz şans gereklidir. İşte gerçek yaşam budur!..”

    Tavla’nın, hayatta ne kadar strateji yapılırsa yapılsın şansın da önemli bir faktör olduğuna dair felsefesi yanısıra, içerdiği matematik semboller de çok dikkat çekicidir.

    Solar Admin Leonidasslr : Genel kültür olarakta faydalı bir bilgi oldu, teşekkür ederiz 👍

    Blok Üreticisi Mtaylan Cevap :

    Tavlada yer alan 4 geniş köşe 4 mevsime (ilkbahar, yaz, sonbahar, kış) karşılık gelir.

    Tavla tahtası 365 gün 6 saatten oluşan bir yılı temsil edecek şekilde tasarlanmıştır.

    Karşılıklı 6’şar hanenin oluşturduğu iki tane 12 rakamı bir yılın 12 ayıdır. Bu iki 12 rakamının toplamı olan 24 bir günün 24 saatidir.

    Oyunda toplam 30 pul kullanılmaktadır ve tahmin edebileceğiniz gibi 30 pul bir aydaki gün sayısına karşılık gelir.

    Temel olarak iki farklı renk pul kullanılmaktadır. Oyunun orijinalinde bu pullar satranç tahtasındaki iki renge gönderme yaparcasına beyaz ve siyah olarak tasarlanmıştır. Bu beyaz ve siyah, satrançta olduğu gibi gündüz ve geceye işaret eder.
    15 beyaz ve 15 siyah pul bir ayın 15 gece ve 15 gündüzünü sembolize eder.

    Sonuç olarak;

    Hayatı sembollerle tahtasına aktaran, içinde insanlığın tarihçesini barındıran, birçok ülkede bilinen ve yaygın olarak oynanan bir oyun olduğu için Tavla’yı seçtik.

    Tavla.xyz projesi; bildiğimiz kadarı ile tavlanın ilk kez bir blokzincir ile entegre edilmiş hali. Bu entegrasyonu SOLAR Blokzinciri ile sağlamış olmak bizi ayrıca mutlu ediyor.

    Solar Admin Leonidasslr : Verdiğiniz cevaplar için teşekkür ederiz, son sorumuza geçiyorum 👍

    3-Önümüzdeki dönemde Tavla.xyz projesine eklemeyi düşündüğünüz yenilikler var mı?

    Blok Üreticisi Osrn Cevap :

    Evet, planda olan bazı özellikler var. Bunlardan bazıları:

    • Maçlara seyirci olarak katılım
    • Turnuva
    • Duraklatılmış ve belirli bir süre devam etmeyen maçların bitirilmesi. Diğer oyuncunun ihtar süresi üzerine hükmen galibiyet mekanizması
    • Oyun ve maç istatistikleri
    • Onur listesi

    Henüz açıklayamadığım ama çok yakında eklenecek sürpriz bir iki özellik de olacak 🙂

    Şu an daha çok başlardayız. Oyuna katılımın ilerdeki günlerde daha da artmasını umuyoruz. Bu sırada oyunculardan gelen talepler de tabi ki önemli olacak, listeye alacağız.

    Anlık olarak sayılarımız çok minimal dediğim gibi. Kayıtlı kullanıcı adedimiz kocaman bir 14 😂😂

    Şu ana kadar toplam 14 maçta, 71 oyun oynandı. Kazananlar 42 SXP ödül kazandı. Turnuva cüzdanında 7 SXP, yakım cüzdanında da 6.30 SXP birikti.

    Şu an itibari ile bir küçük sıralama göndereyim

    Maç kazanma rasyosuna göre 1. sırada blok üreticisi Balu görünüyor.

    Ama ödüllere bakarsak başı çok tanıdık biri çekiyor 🙂

    Bu sıralamalar da oyun sayfalarında yer alacak dinamik olarak ileriki günlerde

    Blok üreticisi Mtaylan Cevap :

    Ben yeri gelmişken Tavla.xyz nin Testnet ve Mainnet testlerine katılan ve bize yardımcı olan tüm arkadaşlarımıza tekrar çok teşekkür ediyorum 🙏

    Blok Üreticisi Osrn Cevap :

    Unutmadan, şeffaflık demiştik. Yakım cüzdanı adresi SPECd2X9GBeqUzuPAP7HugZoBYR4uWEpQH, turnuva cüzdanı adresi de SQNPak6qckgGs9Dt8NcG2Uzqvf9k9o5QZz

    Solar Admin Leonidasslr : Blok üreticisi @osrnx ve @mtaylan verdiğiniz cevaplar için çok teşekkür ederiz, hazırsanız topluluk soruları için sohbeti açıyorum 🙂👍

    —-Topluluk Soruları—-

    1- Tavlaya sesli sohbet gelir mi ? Harika olurdu.

    Blok Üreticisi Mtaylan Cevap :

    Tavla’da şu an oyun içerisinde kullanabileceğiniz bir CHAT arabirimi mevcut. İleride oyunlara seyirci olarak katılanların da buraya mesaj yazıp yazmaması konusunda biraz kararsız kaldık 😂
    Sesli sohbet de düşünülebilir.. bunu not aldık…

    2- Onur listesini leaderboard olarak baz alıyorum, herhangi bir airdrop söz konusu mu aylık haftalık ?

    Blok Üreticisi Osrn Cevap :

    Bazı sürprizlerimiz olacak, direk leaderboard’la alakalı olur mu şu an bir şey diyemiyorum..

    3- Tavla.xyz ile Solar ekosisteminin eğlence sektöründeki çapını mı arttırmak istediniz yoksa amaçladığınız farklı şeyler de var mıydı?

    Blok Üreticisi Mtaylan Cevap :

    Tavla yı SOLAR blokzincirine entegre ederken temel amacımız; SOLAR Blokzincirinin ve SXP’nin kullanımını arttırmaktı. Elbette bunu yaparken insanların eğlenmesi de iyi olur diye düşündük 🙂

    4- Solar Core Devs. Lideri Gymb :

    İyi Akşamlar Blok Üreticisi @osrn ve @mtaylan. Solar blockchain ile etkileşime giren bir oyun yazarken genel deneyiminiz nasıldı; ağ ile herhangi bir şekilde arabirim oluştururken herhangi bir zorlukla karşılaştınız mı ve geliştirmede aşılması gereken en büyük engel neydi?

    Blok Üreticisi Osrn Cevap :

    İyi aksamlar Gym. Kod yazma süreci zorlu ama eğlenceli ve öğreticiydi. Solar dokümantasyonu, ve solar-kripto js kütüphanesi hız ve kod güvenliği açısından çok gerçekten çok faydalı oldu. Daha önceki çekirdek eklenti deneyimleri de eklenince Solar’la entegrasyon konusunda çok büyük bir zorluk yaşamadık. Bunlar için Development ekibine teşekkür ediyoruz.
    Daha büyük zorluk aslında oyun akış kurgusunun doğru tasarlanması ve kontrol + güvenlik mekanizmalarının kurulmasında oldu.

    Solar Admin Leonidasslr : Tüm sorular ve yanıtlar için herkese teşekkür ederiz .

    Az daha unutuyordum. AMA duyurusunda “Etkinlik sonunda sürpriz bir yarışma olabilir!” yazıyordu. sürpriz bir yarışma var mı?

    Blok Üreticisi Mtaylan :

    evet. küçük bir yarışma/etkinlik yapalım 🎉

    AMA bitişinden itibaren, https://tavla.xyz adresine kayıt olup, kullanıcı adını @tavla_TR telegram grubuna gönderen ilk 10 kişinin oyun cüzdanına 10 $SXP göndereceğiz 💸💸💸
    Telegram grubuna sadece Tavla.xyz kullanıcı adınızı göndermeniz yeterli olacak👍 Oyun cüzdan (game wallet) adresinizi göndermenize gerek yok…

    Blok Üreticisi Osrn :

    Oyuna kayıt ve diğer işlemlerle ilgili detaylı anlatımı https://tavla.xyz/help-tr sayfalarında bulabilirsiniz.